2015. július 10., péntek

Kalapos Éva: D.A.C. 3. - Kéz a kézben


Kalapos Éva: D.A.C. 3. - Kéz a kézben

A sorozat harmadik részében Flóra és barátai ismét olyan helyzetekkel találják szembe magukat, amilyenekkel még sosem találkoztak. Végre megtörik a jég, és Flóráéknál talán lassan helyreáll a családi béke, ezzel párhuzamosan azonban a lány magánélete egyre zűrösebbé válik. Flóra és Dani barátsága tovább mélyül, és fény derül arra, kik és miért zaklatják a fiút. Vajon hogy reagál a D.A.C. ebben a helyzetben? És mit tegyen Flóra, ha közben ő maga is egyre jobban összezavarodik a saját érzéseivel kapcsolatban? A hosszú, közös balatoni nyaralás alatt, tisztázódnak a dolgok vagy még jobban összekuszálódik minden? Születnek-e új szerelmek, lesznek-e nagy szakítások, hogyan alakul a társaság élete?

Tarts te is Flórával, Zsanival és a többiekkel, és légy részese a D.A.C. 3. fergeteges nyári kalandjainak! 

A D.A.C. első két részét nagyon szerettem, és reméltem, hogy a harmadik kötet sem okoz csalódást. Így is lett. Nem mondom, hogy tövig rágtam a körmeimet olvasás közben, de a történet olvastatta magát, végig lekötött. Ebben a részben kevesebb komoly problémával találkozunk, inkább a szerelmi szálakra és a párkapcsolati problémákra került a hangsúly. Ami nem negatívum, mert nem csak addig érdekes egy szerelem, amíg a két fél "össze nem jön", hanem utána is adódhatnak problémák a kapcsolaton belül, melyek félreértésekhez, konfliktusokhoz vagy akár szakításhoz vezethetnek. Zsani és Flóra is kénytelen különböző problémákkal szembesülni. Nagyon tetszett a szerelmi szál, nem bántam, hogy itt nagyobb hangsúlyt kapott. Fordulatok, kínos beszélgetések, érzelemgazdag pillanatok akadtak bőséggel. 

Flóra családi élete ezúttal kissé nyugodtabban folyt, most azonban más dolgok kavarják fel az állóvizet. Örültem, hogy a Geri-ügy megoldódni látszik és hogy az apukával is rendeződhet a gyerekek kapcsolata, ám új, érdekes mozzanat történik ezen a történetszálon is, melynek valószínűleg még lesz folytatása. Alapjában véve tetszett most ez a nyugis, csendes rész, azonban a balatoni nyaralástól kicsit többet vártam volna, több izgalmat, fordulatot. Viszont volt, ami kompenzálja a nyugodtabb részeket, így nem vált unalmassá a történet. Ott van például a tolerancia, elfogadás, előítélet témakör, ami kifejezetten tetszett a könyvben. Nagyon jól jelent meg a téma és az írónő tudott is vele mit kezdeni. Kifejezetten ötletes és reális volt a cigány-kérdés ábrázolása. Eddig még nem találkoztam olyan ifjúsági könyvvel, amely ilyen szinten foglalkozik efféle témákkal, így ezért most csak gratulálni tudok ahhoz, milyen jól bánt ezzel a kényes témával a szerző. A másik dolog, amit minden részben szerettem eddig, az Johnny bá figurája. Végre egy igazi tanár, egy példakép, akire fel lehet nézni, akiben meg lehet bízni és aki segít, ahol tud. Jó, hogy a diákoknak van kire támaszkodniuk és nem szégyellik felnőtt segítségét kérni, ha komoly problémával néznek szembe. A testi szerelem témája is előtérbe kerül: felmerül a kérdés, mi a megfelelő helye, ideje, körülményei és módja, mikor jön el a megfelelő alkalom. 

A karakterek közül most Flóra és Dani kerül előtérbe, illetve Márkot ismerhetjük meg még jobban. Sajnálatos módon a többi szereplővel kapcsolatos események mondhatni csak felületesen vannak érintve. Annyira, amennyire Flóra szemén át láthatjuk. Szívesen olvastam volna még a többiekről is, pl. a Hans-Ginny szálat is sokkal-sokkal jobban ki lehetett volna bontani. Vagy ott van a Zsani-Gabe, Ági-Ákos páros is, akikről tényleg csak néhány dolgot tudunk meg sajnos. Dani karaktere valahogy uralta ezt a részt, amit egyáltalán nem bánok, sőt. Tetszik a figurája, rendes, kedves, igazi jófiú. Néha sajnáltam, mert bizony durva támadásoknak van kitéve származása miatt és rosszindulatú előítéletekkel kell szembenéznie. 

A könyv külleme hasonló az első két részhez, illik a többihez. A borító kedves, vidám, fiatalos, igazi nyári. A regény nyelvezetére továbbra is jellemző a fiatalos, könnyed stílus. Ezúttal sokkal kevesebb angol kifejezéssel találkoztam, amit pozitívumnak érzek. Akad egy-két poén is, de nem annyira emlékezetesek és bevallom, nem is a humor miatt szeretem ezt a sorozatot. A filmcím-fejezetcímek ezúttal is találóak voltak. Összességében tetszett a könyv, akik szerették az első kettőt, azoknak ez is tetszeni fog. Jöhet a negyedik rész! 

Értékelés:

Tartalom, történet: 5/5
Karakterek: 5/4
Nyelvezet, stílus: 5/5
Borító, küllem: 5/4

Összesen: 20/18

Template by:

Free Blog Templates