2013. november 19., kedd

George R. R. Martin: Királyok csatája



George R. R. Martin: Királyok csatája (A Tűz és Jég dala 2.)

George R. R. Martin lebilincselő fantasy eposzának, A tűz és jég dalának második könyve, a Királyok csatája az uralkodóját vesztett Westeros birodalmában veszi fel a történet fonalát. Hat királyi ház száll síkra a trónért folyó küzdelemben. Az utódlásért vívott harc vérfertőzés és apagyilkosság, alkímia és merénylet díszletei között zajlik egy olyan földön, ahol a dicsőség árát vérben mérik. Martin a fantasy mestere. Kimeríthetetlen képzelőerővel megírt históriái középkori mintákból merítenek ihletet, és a láthatóság határát súroló plasztikussággal jelenítik meg fiktív világukat. A sodró, szofisztikált történetvezetés, az árnyalt karakterábrázolás és a szexualitásnak a fantasy műfajában szokatlanul nyílt kezelése is fontos szerepet játszik abban, hogy Martin sikert sikerre halmozó újítóként vonulhat be a műfaj történetébe. A tűz és jég dala az elmúlt évtized egyik legjelentősebb fantasy sorozata, minden kötete letehetetlen olvasmány.

George R. R. Martin fantasy-sorozatának második része nem okozott csalódást. Mivel az első kötet nagyon tetszett, itt is elég magasak voltak az elvárásaim, de a regény ezeknek eleget tudott tenni. Sőt! A történet ezúttal is fordulatos, lebilincselő volt, tele izgalmakkal és váratlan eseményekkel. Az első kötetből tanulva már tudtam, hogy senki nincs biztonságban a szereplők közül, így minden kedvenc karakteremet féltettem. Hogy okkal tettem-e, megtudja, aki elolvassa a Királyok csatáját. 

A regény ott veszi fel a történet fonalát, ahol az előző kötet befejeződött. Westeros-ban a király halála után megkezdődtek az ádáz hatalmi harcok. Több önjelölt király küzd a Vastrónért: a néhai Robert király két fivére, Stannis és Renly (egyiküknek joga van a trónhoz, a másiknak viszont hadserege van), valamint fia, Joffrey és rokonai, a Lannisterek. Észak urai Robb Stark-ot választják királyuknak, a Falon túl Mance Rayder gyűjti a seregét, Balon Greyjoy a Vas-szigetek királyának nevezi magát, Keleten pedig Daenerys Targaryen próbál szövetségeseket találni, hogy visszaszerezze apja trónját. Ki kivel köt szövetséget? Ki kit akar legyőzni? Milyen eszközöket képesek bevetni a hatalom érdekében?

Jobban megismerhetjük Stannis királyt és udvartartását. Papnője és tanácsadója "a Vörös asszony", Melisandre, valamint hű szolgája Davos, a Hagymalovag személyében új szereplőket köszönthetünk. Tengerjáró Davos szemszögéből ismerhetjük meg azokat az eseményeket, amelyek Sárkánykőn játszódnak. Betekintést nyerünk Renly király udvarába is, megismerjük ifjú feleségét, Margaery-t, hű lovagját, Loras Tyrellt (aki már az előző könyvben is feltűnt) és testőrét, Brienne-t, a harcos lányt. Saját szemszöget kapott Theon Greyjoy (ebben a kötetben az ő szemével is látjuk az eseményeket, az ő gondolatait, motivációit, indítékait is megismerjük). Új karakterekben tehát nincsen hiány. És mindegyikük érdekes személyiség, mindenkiben van valami különleges. De itt vannak a régi jó ismerősök is, a "főszereplők": Tyrion, Arya, Havas Jon, Sansa, Bran, Catelyn, Daenerys. 

A trónért folytatott harc mellett másik fő cselekményszál a Stark-gyerekek sorsának alakulása. Arya hazafelé tart, de az út nem olyan rövid, egyszerű, és veszélytelen, mint gondolta. Bran próbál  megbirkózni azzal, hogy nyomorék lett, egyben ő Deres ura, aztán kiderül, hogy sokkal nagyobb problémákkal kell szembenéznie. Sansa már nem az a szerelmes naiv kislány, aki volt, az ő élete sem kellemes a királyi udvarban. Havas Jon felderítésre indul a Falon túlra társaival, ahol nehéz döntéseket kell meghoznia. A többi szálon is akadnak izgalmak: Catelyn próbál támogatókat, szövetségeseket találni Robb számára, közben lányait igyekszik kiszabadítani Királyvárból. Tyrion próbálja megmenteni Királyvárat, felvirágoztatni a várost, az emberek ugyanis éheznek, nagy a zűrzavar, sok a bűnözés. Tyrion a Király Segítőjeként igyekszik megakadályozni, hogy a város elessen Stannis ostroma alatt, közben állandó harcot folytat nővére, Cersei intrikáival szemben, a besúgókkal, és a hataloméhes emberek tucatjaival. Senkiben sem lehet bízni, mindenki áruló vagy valakinek a bábja. Emellett még titkos szerelmét, Shae-t is igyekszik megvédeni. Daenerys pedig a népét akarja megmenteni, miközben várja, hogy sárkányai felnőjenek.A sárkányok azonban veszélyt is jelenthetnek rá nézve: olyan ritkák és különlegesek, hogy mindenki magának akarja megszerezni őket.

A könyv nyelvezete, stílusa hasonló az első részhez, ezúttal is zseniális. Mind a monumentális csataleírás, a csavaros történetvezetés, az egymásba fonódó szálak, mind pedig a szemléletes leírások hozzájárulnak ahhoz, hogy olvasmányos, élvezetes legyen a mű. Az egyes helyszínek, szokások, kultúrák bemutatása is bámulatos. Martin nem csak leírja, de a szereplők beszédével, öltözékével is érzékelteti a különbségeket, ezzel elérve azt a hatást, hogy az olvasó is beleképzelhesse magát a történetbe. Olyan, mintha mi is ott lennénk a helyszínen, annyira ismerjük már az adott kultúrát, népet. A szokásokat, a világot szinte észrevétlenül mutatja be az író. A mesterien kidolgozott karakterek, a szereplők saját kis drámái, szenvedései, félelmei, a váratlan fordulatok rabul ejtik az olvasót. 

A kötet külső megjelenése tetszetős, de kicsit túl szürke, ez egy icipici negatívum. A korona összhangban van a címmel és kifejezi, miről szól a könyv. A kötet vastag, nagyon apró betűs, egy idő után fárasztja a szemet az olvasása. De nem bánod, mert muszáj tovább olvasni... Csak azért vonok le fél pontot, hogy legyen hová fejlődni, mert összességében nagyon tetszett ez a rész is.

Értékelés

Tartalom, történet, világ: 5/5
Szereplők: 5/5
Nyelvezet, stílus, fordítás: 5/5
Borító, küllem: 5/4,5

Összesen: 20/19,5


Könyv és filmsorozat:
A filmsorozat második évada gyakorlatilag a második könyv történetét öleli fel, de nem olyan könyvhűen, ahogy az az első évadnál történt. Itt már sok eltérést tapasztaltam a könyv és a film között. Például a sorozatban az Arya, a Daenerys, a Theon és a Bran-cselekményszálon sok minden másként alakult. A fő irányvonalak hasonlóak voltak, de néhány dolog másként történt. Egész szálak, szereplők vannak kihagyva a filmből, amik a könyvben fontos szerepet kapnak (pl. a Harrenhalli események, Roose Bolton vagy Ramsay szerepe, Meera és Jojen Reed, Viharos Edric, stb.) Vannak szereplők, akik a könyv második részében már szerepeltek, a sorozatban viszont majd csak a harmadik évadban bukkannak fel. És a filmben is vannak olyan szálak, szereplők, jelenetek, amik a könyvben nem szerepelnek, vagy nem egészen úgy jelennek meg (pl. Renly-Loras pár, Davos fiai, vagy pl. kit öl meg az Árny). Az eltérések ellenére a sorozat és a könyv fő cselekményvázlata megfeleltethető egymásnak, de a könyvet olvasva sokkal több minden világossá válik, jobban értjük az adott világot, a szereplőket, ismerjük a múltat és a miérteket.


Tanácsaim a sorozat olvasásához:
1. Lehetőleg rögtön egymás után olvasd a sorozat köteteit, ne hagyj ki éveket (még heteket se nagyon), mert elfelejted a részleteket! 
2. Készíts jegyzetet a szereplőkről, nevekről, helyekről! 
3. Olvass figyelmesen, mert MINDEN fontos!
4. NE kedvelj meg senkit, mert úgyis rosszabbra fordul a sorsa. 
5. Jókból is lehetnek rosszak és rosszakból is jók, szóval ne ítélj elsőre! Ne szurkolj senkinek és senki ellen! Felesleges.
6. Ne bízz senkiben, egyik szereplőben sem, magadban meg pláne (mert tuti, hogy nem úgy lesz, ahogy gondoltad), de legfőképp Martinban nem (Hidd el, az író tud meglepetést okozni)!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:

Free Blog Templates