2012. április 30., hétfő

A hónap borítója

A hónap borítója ( 2012 tavasz)

Május

Andrea Cremer: Bloodrose - A döntés
(Nightshade 3.)



Április 

Cassandra Clare: Az angyal (Pokoli szerkezetek 1.)




Március 

Suzanne Collins: Az éhezők viadala (filmes borító)

2012. április 16., hétfő

Diana Gabaldon: Outlander




Diana Gabaldon: Outlander (Az idegen)

"Lenyűgözően szórakoztató... A legmagasabb színvonalú letehetetlen könyvek közé tartozik, és az első oldalától az utolsóig izgalmas olvasmány" - 
Chattanooga Times

Felülmúlhatatlan történetszövés, feledhetetlen jellemrajzok, részletes történelmi háttér - Diana Gabaldon munkájában mindez megtalálható. Ez a regénysorozata nem csak New York Times Bestseller lett, de a kritikusok javának elismerését is elnyerte amellett, hogy olvasók millióit ejtette rabul. Az első kötetben, amelyben minden elkezdődik, két kiemelkedő karaktert ismerünk meg, Claire Randallt és Jamie Frasert ebben a szenvedélyes, történelmi háttérrel átitatott regényben, amiben a kaland a kortalan szerelemmel párosul...

1945-öt írunk. Claire Randall, a volt hadiápolónő éppen a második nászútját tölti a férjével a háború után, amikor keresztülsétál a brit szigetek rengeteg ősi kőkörének egyikén. Hirtelen "sassenach" lesz belőle, vagyis idegen a háborútól és portyázó klánoktól sújtott Skót Felföldön...Urunk 1743. évében.

Miután az általa ismeretlen erők visszasodorták az időben, Claire olyan intrikák és veszélyek közé pottyan, amelyekre az élete is rámehet...továbbá a szívét is összetörhetik. Mert találkozik Jamie Fraserrel, egy lovagias, ifjú harcossal, és innentől úgy érzi, kettészakítja a hűség és a szenvedély, amely a két teljesen különböző férfihoz köti két egymással összeegyeztethetetlen életben.

Nekem nagyon tetszett. Már eleve örültem, mikor megláttam, milyen hosszú. Aztán elolvastam a fülszöveget, és megtudtam, hogy nem a jelenkorban játszódik, ez még egy pluszpont. Már a könyv elején megtetszett a humoros stílus, aztán beindult a történet: egymás után jöttek a meglepetések, fordulatok. Az egész könyv izgalmas, végig olvastatja magát, néhol meglepő, másutt megható. 

Minden apró kis jelenetnek, utalásnak szerepe lesz a későbbiekben és az események is logikusak. Vannak benne rejtélyek, váratlan fordulatok, szerelmi szál ("háromszög"), ugyanakkor erkölcsi kérdések is felmerülnek. Az emberi kapcsolatok szépen ki vannak dolgozva, szinte együtt éljük meg a helyzeteket a szereplőkkel: néha haragszunk, néha nagyon szeretünk, máskor mi, olvasók is úgy tennénk valamit az adott helyzet ellen! Vannak benne durva, kegyetlen dolgok is, de ezek is a szereplők lelkiállapotára és jellemére vannak hatással. Illetve hűen tükrözik az adott kor kegyetlenségét. 

A szereplőkre sem lehet panasz: a főszereplő egy fiatal feleség, aki váratlanul egy másik világba csöppen. A jelleme cseppet sem idegesítő, sőt nagyon is szerethető karakter. Jól feltalálja magát a nehéz körülmények között is, logikusan gondolkodik és bármit megtesz azért, akit szeret (persze azt is ésszel). Másik nagy kedvenc Jamie, aki az erős, ügyes fiatal lovászfiúból hová fejlődik...!!! Spoiler lenne, ha leírnám. :) A gonosz kapitány is tökéletesen van ábrázolva: nagyon utálható. Ő is a megérthető gonoszok közé tartozik (mert a cselekedetei magyarázatára valamelyest fény derül), de attól még roppant módon ellenszenves, durva és ördögien kegyetlen. Nagyon jól kidolgozott jellemekkel találkozunk, a mellékszereplők színes skáláját vonultatja fel az írónő. Jól eltalált karakter pl. a pap, a "boszorkány", a klánvezér, stb. 

Nyelvezete nem a legegyszerűbb, de hamar fel lehet venni az írónő stílusát, és néhol még humoros is. Viszont vannak benne olyan gyönyörűen megírt szívszorító részek, hogy csillagos ötöst is adhatnék. Szívhez szóló, érzelemgazdag, a leírások szemléletesek, képszerűek. A borítóban sem találtam kivetnivalót. 

A történet nem a szokásos "tucatkönyv"-kategória, hanem egyedi és elgondolkodtató. Összességében csak ajánlani tudom, nagyon jó könyv. Senkit se ijesszen el a hossza, mert minden sora izgalmas! Én sajnáltam, hogy a végére értem és nehezemre esett elengedni a szereplőket. Biztos vagyok benne, hogy még néhányszor el fogom olvasni ezt a könyvet. 

Értékelés:
Borító: 5/5
Tartalom: 5/5
Szereplők: 5/5
Nyelvezet, stílus: 5/5

Összesen: 20/20

2012. április 14., szombat

Cassandra Clare: Bukott angyalok városa



Cassandra Clare: Bukott Angyalok városa
(City of Fallen Angels)


A háborúnak vége, és Clary Fray izgatottan tér vissza New Yorkba, ahol egy lehetőségekkel teli, új világ vár rá. Szorgalmasan edz, hogy Árnyvadász válhasson belőle, és felhasználhassa különleges képességeit. Édesanyja feleségül megy élete szerelméhez. Az Árnyvadászok és az Alvilágiak végre békében élnek egymással. És ami a legfontosabb, Clary és Jace szerelme végre igazán kiteljesedhet...

Hát igen... ahogy sejthettük: túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Semmi nem úgy alakul, ahogy hinnénk. De természetesen a bonyodalmak csak fokozzák az izgalmakat. A 3. kötet végén látszólag minden megoldódott, lezárult, csak egy halvány utalást kaptunk arra vonatkozólag, hogy talán nincs rendben minden (a Tündérkirálynő vészjósló ajánlata és Clary túl magabiztos szavai). Ebben a könyvben a sztori nagyjából ott folytatódik, ahol az előző kötetben véget ért, Clary és Jace egy pár, Clary Árnyvadásznak tanul, Jace tanítja, edzeni járnak...Simon a vámpírságával küzd és egyszerre két lányt hülyít...Alec Magnussal utazgat, Luke és Clary anyja az esküvőjükre készülnek. Ez az alaphelyzet. 

Aztán valaki elkezd Árnyvadászokat ölni, meg egy gyanús csecsemő kerül elő egy sikátorból, közben pedig Simon is veszélybe keveredik. Beindul a nyomozás ezekben az ügyekben, közben kiderül, hogy Jace-szel nem stimmel valami...és a végére eléggé felpörögnek az események. 

Elég jó kis könyv kerekedett ebből. Nézzük a pozitívumokat! Tetszett, hogy viszontláthatjuk az ismerős szereplőket, és feltűnnek újak is. A Maia múltját bemutató szál különösen bejött. Már a korábbi kötetekben is volt róla szó, de most részletesebb betekintést nyerhettünk Maia előéletébe. A srácnak egyébként szurkoltam. Hátha... Tetszett az is, hogy kicsit jobban megismerhetjük Isabelle-t, sőt még Simon sem volt idegesítő. Egészen megbarátkoztam vele most, hogy már nem pedálozik Clary-nél. Barátnak sokkal jobb, mint féltékenykedő pasijelöltnek. Egyébként Simonról volt a legtöbb szó a könyvben, kb. a fele róla szól. Régebben ez az arány idegesített volna, de így elviselhető volt, a Simon-szál ugyanis szerves része volt a Clary-Jace történetnek. 

Clary és Jace... Nos, ők együtt vannak, bár Clary kicsit bizonytalan, tudja, hogy Jace szereti, de nem mindig érzi. A fiú ugyanis kezd furcsán viselkedni, és mintha valamilyen megmagyarázhatatlan okból egyre távolabb kerülne tőle. Ez visz egy kis bonyodalmat a kapcsolatukba. Aztán egy nézőpontváltás után már teljesen meg lehet érteni Jace-t, a végén pedig kiderül, mi / ki áll az egész hátterében. Megismerhetjük az új főgonoszt és lehet sejteni, hogy egyes szereplők még fel fognak bukkanni. Megjelenik persze egy régi ellenség is, és a könyv vége akkorát üt, hogy azt kérdezed magadtól: "Most mi lesz? " Nagyon hatásos a befejezés, elképesztő! Mikor már azt hiszed, minden megoldódott, jön egy akkora csavar, hogy azt lehet hinni, itt mindennek vége... Szóval nagyon várom már az 5. kötetet. 

A történet elég jól van felépítve, voltak benne váratlan fordulatok is, bár imitt-amott kiszámítható. Néha megható, ahogy kell, és megjelennek benne a szokásos értékek: szerelem, becsület, gyermeki szeretet, szülő-gyermek kapcsolat, barátság, stb. A karakterábrázolás most is profi, senki nem lóg ki a karakteréből. Külön tetszett, hogy kezdem megérteni Simont-t, sőt a gagyi rockegyüttese meg a haverjai is üde színfoltjai voltak a könyvnek. Kyle egészen szimpatikus, az új lányszereplő pedig biztosan tartogat még meglepetéseket. Clary és Jace is olyanok voltak, mint szoktak lenni, bár egymással nem! Kicsit változott a kapcsolatuk (talán azért, mert most VAN kapcsolatuk, eddig meg csak epekedtek egymásért). Szóval Clary még mindig az a nem túl okos, nem valami magabiztos, de annál makacsabb lány (egyébként kicsit már idegesítő volt a végén, mikor nem fogadott szót). Jace pedig ugyanaz a beképzelt, gúnyolódó, beszólogatós srác. Simonnal legalábbis önmaga volt. A Simon-Jace-Kyle beszólások, gúnyolódások humorosak voltak. Viszont Jace és Clary között már nincs meg az a durva hangnem, az a haragosság, illetve az a szándék pl. Jace-nél, hogy szándékosan megbántsa Claryt. Most tényleg látszik, hogy szeretik egymást és Jace mindent Clary-ért tesz, még akkor is, ha a lány nem ezt akarja. Most is van benne sok olyan rész, ahol Jace szépen kifejti az érzéseit, mindig olyan kifejezően tudja megfogalmazni, akár egy költő. Jace jelleme továbbra is összetett, akit a múlt árnyai kísértenek és még mindig önmagát keresi. És mire megtalálhatná, el is veszítheti önmagát. Nagyon elgondolkodtató. A "Mi van Jace-szel?" problémától eljutunk a "Mi lesz Jace-szel?" kilátástalanságig. Tragikus.

A könyv borítója ezúttal is tetszik, bár sejtelmem sincs, ki lehet a nyilas figura (Simon? - bár ennek sincs több értelme, mint bármelyik másik szereplőnek). Másik fejtörést okozó kérdés a könyv címe. Hol voltak itt bukott angyalok? Volt benne vámpír meg démon, de egy szál angyal sem - még utalás szintjén sem. (Ha valaki megtalálta a magyarázatot, szóljon! - oldalszámmal együtt) A könyv nyelvezete, maga a megfogalmazás most is csodálatos. Gazdag szókincs, szép leírások, szinte magam előtt látom az adott tájat, épületet, amit jellemez. Mintha ott lennék, olyan szemléletes az ábrázolás. 

Összességében elmodható, hogy Cassandra Clare hozta a formáját, amit már megszokhattunk tőle. Kicsit félve olvastam egyébként a történetet. Attól tartottam, hogy úgy hozzányúl a jó kis üvegvárosbeli Happy end-hez, hogy maradandó károsodásokat okoz a sztoriban és a szereplők jellemében. Szerencsére nem ez történt (remélhetőleg). Hiszem, hogy még ebből is lesz valahogy kiút. De addig még legalább olvashatunk két lebilincselő kötetet belőle. 

Értékelés
Borító: 5/5
Tartalom: 5/5
Szereplők 5/5
Nyelvezet, stílus: 5/5

Összesen: 20/20

Template by:

Free Blog Templates