2012. április 16., hétfő

Diana Gabaldon: Outlander




Diana Gabaldon: Outlander (Az idegen)

"Lenyűgözően szórakoztató... A legmagasabb színvonalú letehetetlen könyvek közé tartozik, és az első oldalától az utolsóig izgalmas olvasmány" - 
Chattanooga Times

Felülmúlhatatlan történetszövés, feledhetetlen jellemrajzok, részletes történelmi háttér - Diana Gabaldon munkájában mindez megtalálható. Ez a regénysorozata nem csak New York Times Bestseller lett, de a kritikusok javának elismerését is elnyerte amellett, hogy olvasók millióit ejtette rabul. Az első kötetben, amelyben minden elkezdődik, két kiemelkedő karaktert ismerünk meg, Claire Randallt és Jamie Frasert ebben a szenvedélyes, történelmi háttérrel átitatott regényben, amiben a kaland a kortalan szerelemmel párosul...

1945-öt írunk. Claire Randall, a volt hadiápolónő éppen a második nászútját tölti a férjével a háború után, amikor keresztülsétál a brit szigetek rengeteg ősi kőkörének egyikén. Hirtelen "sassenach" lesz belőle, vagyis idegen a háborútól és portyázó klánoktól sújtott Skót Felföldön...Urunk 1743. évében.

Miután az általa ismeretlen erők visszasodorták az időben, Claire olyan intrikák és veszélyek közé pottyan, amelyekre az élete is rámehet...továbbá a szívét is összetörhetik. Mert találkozik Jamie Fraserrel, egy lovagias, ifjú harcossal, és innentől úgy érzi, kettészakítja a hűség és a szenvedély, amely a két teljesen különböző férfihoz köti két egymással összeegyeztethetetlen életben.

Nekem nagyon tetszett. Már eleve örültem, mikor megláttam, milyen hosszú. Aztán elolvastam a fülszöveget, és megtudtam, hogy nem a jelenkorban játszódik, ez még egy pluszpont. Már a könyv elején megtetszett a humoros stílus, aztán beindult a történet: egymás után jöttek a meglepetések, fordulatok. Az egész könyv izgalmas, végig olvastatja magát, néhol meglepő, másutt megható. 

Minden apró kis jelenetnek, utalásnak szerepe lesz a későbbiekben és az események is logikusak. Vannak benne rejtélyek, váratlan fordulatok, szerelmi szál ("háromszög"), ugyanakkor erkölcsi kérdések is felmerülnek. Az emberi kapcsolatok szépen ki vannak dolgozva, szinte együtt éljük meg a helyzeteket a szereplőkkel: néha haragszunk, néha nagyon szeretünk, máskor mi, olvasók is úgy tennénk valamit az adott helyzet ellen! Vannak benne durva, kegyetlen dolgok is, de ezek is a szereplők lelkiállapotára és jellemére vannak hatással. Illetve hűen tükrözik az adott kor kegyetlenségét. 

A szereplőkre sem lehet panasz: a főszereplő egy fiatal feleség, aki váratlanul egy másik világba csöppen. A jelleme cseppet sem idegesítő, sőt nagyon is szerethető karakter. Jól feltalálja magát a nehéz körülmények között is, logikusan gondolkodik és bármit megtesz azért, akit szeret (persze azt is ésszel). Másik nagy kedvenc Jamie, aki az erős, ügyes fiatal lovászfiúból hová fejlődik...!!! Spoiler lenne, ha leírnám. :) A gonosz kapitány is tökéletesen van ábrázolva: nagyon utálható. Ő is a megérthető gonoszok közé tartozik (mert a cselekedetei magyarázatára valamelyest fény derül), de attól még roppant módon ellenszenves, durva és ördögien kegyetlen. Nagyon jól kidolgozott jellemekkel találkozunk, a mellékszereplők színes skáláját vonultatja fel az írónő. Jól eltalált karakter pl. a pap, a "boszorkány", a klánvezér, stb. 

Nyelvezete nem a legegyszerűbb, de hamar fel lehet venni az írónő stílusát, és néhol még humoros is. Viszont vannak benne olyan gyönyörűen megírt szívszorító részek, hogy csillagos ötöst is adhatnék. Szívhez szóló, érzelemgazdag, a leírások szemléletesek, képszerűek. A borítóban sem találtam kivetnivalót. 

A történet nem a szokásos "tucatkönyv"-kategória, hanem egyedi és elgondolkodtató. Összességében csak ajánlani tudom, nagyon jó könyv. Senkit se ijesszen el a hossza, mert minden sora izgalmas! Én sajnáltam, hogy a végére értem és nehezemre esett elengedni a szereplőket. Biztos vagyok benne, hogy még néhányszor el fogom olvasni ezt a könyvet. 

Értékelés:
Borító: 5/5
Tartalom: 5/5
Szereplők: 5/5
Nyelvezet, stílus: 5/5

Összesen: 20/20

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:

Free Blog Templates